Translate

måndag 5 juni 2017

Blogg 2017-05-25 tom 2017-05-31

2017-05-25 Stavanger till Mosteröy
Sover gott fram till nio, kaffe och kapitel i boken och sedan en motorcheck och en härlig dusch. Vi kollade av oljenivå, spände generator remmen (den är ny så då behöver man efterspänna den har jag lärt mig). Det fanns en del olja under motorn så vi torkade upp det för att se om det bara var spill från motorservicen vi gjorde på Öckerö eller om det vart något annat. Efter bytet av vattenpumpen så har det inte kommit något mer vatten under motorn i alla fall så det bytet gjorde susen. Jag brukar passa på att duscha de dagar vi ska fylla tanken med vatten så vet man att man njuta fullt ut av en varm dusch utan att ha dåligt samvete för att dricksvattnet rinner ut med duschpumpen. Med fylld vattentank drar vi iväg i en stilla sommarmorgon mot Mosteröy. Vattnet ligger blank som en spegel och dimhöljda berg möter oss på vägen. 

Dimhöljda berg på väg till Mosteröy

Vi kommer fram till Mosteröy vid halvtre tiden och hälsas hjärtligt välkomna av en norsk familj som var på besök på ön för dagen med sin båt. Apekatten bjuder in dom i Sea Wind på en titt och lite kaka. Tre små rara barn lyssnar andaktsfullt om vår tänkta långsegling och tackar sååå artigt för kakan de fick. Lasse lämnar över lite sjökort över de södra delarna av Norge till pappan då vi troligt vis inte kommer att ha användning för dessa på mycket länge.

Delar av familjen Riska

Stövlarna på och ut upptäckfärd. Det är kristihimmelsfärdsdagen i dag och på Mosteröy ligger ett av Norges bäst bevarade kloster, Utstein kloster med anor från mitten av 1200-talet. Det är fortfarande aktivt och drivs av de munkar som bor där.  De skulle ha en gudstjänst idag så vi tog tillfället i akt att få lite andlig spis. Miljön runt klostret känns verkligen lummig och fridfull. Vi går in genom den stora porten till klostret och sätter oss bland byborna på de gamla träbänkarna. Det blir en stund för eftertanke och stillhet. Vad är meningen med livet och hur tar vi bäst hand om det, oss själva och andra som vi möter? Frågor som i alla tider är aktuella. Kvällen avslutas med en god lax med limesås.

Lite ödsligt och nästan kusligt på Mosteröy

Ulsteins kloster

Delar av klosterträdgården..

..och ännu mera trädgård

Vackra fönsternischer

Ser ni trasten som har ett bo i fönstret?

Kommer det någon buss tro ?

Dom här krabaterna orkade inte heller gå längre...


2017-05-26 Mosteröy och Klosteröy
Vi ville vidare norr ut till utsira men med 1-2 m/s var det inte mycket till seglingsväder så vi bestämmer oss för att stanna kvar på Mosteröy och ta det lugnt och njuta av det vackra vädret. Det kändes som den första riktiga sommardagen med svaga vindar strålande sol och tjugo grader varmt. Jag passar på att torka ut stuven i förpiken där vi har alla våra segel samt vädra sängkläder. Båten ser ut som ett riktigt Taikonläger med segelsäckar, sängkläder och kuddar över hela fördäck. Vi bestämmer oss för att ta promenera ut till fyren på Klosteröy och traskar iväg i endast t-shirt (vilket jag senare fick ångra när jag under kvällen hade en grym svidande solbränna). 85 meter över havet fick vi en fantastisk vy över havet och öarna runt omkring. Jag älskar de skira slöjorna av moln som ringar in och ger ett sånt djup till utsikten. Väl hemma blev det dags att ta hand om Lasses fossingar så Susannes fotvård häller upp varmt vatten med lite fotsalt och sedan filas det och fixas tills fötterna blir nya och rosa som små barnfötter.
Det verkar som Lasse fick ny fart under sulorna efter den sköna fotvården så det tätas skruv till mantågsstöttor hej vilt. Kvällens meny bestod av biff med ungs rostad sötpotatis och en  smaskig sallad. Under kvällen känner jag hur solbrännan på ryggen svider och det ser sååå snyggt ut med en vit rand där bak från kameraremmen. Lasse smörjer snällt in mig med lite after sun och livet känns med ens mycket bättre.

Fin vy ut mot Karmöy

Fyren på Klosteröy

No further comments necessary... ;-)

Vackra klippor ut mot fyren

Städning och vädring

En gammal pollare som sett sina bästa dagar

2017-05-27 Mosteröy till Utsira
I dag skulle vindarna vara med oss. Vi ger oss av mot Utsira för motor då den ostliga vinden fortfarande är svag, men efter Karmöy ändrar den riktning till sydlig 7 m/s och vi kan sätta segel. Nu får vi äntligen prova preventergajen och dessutom sätta spirbommen på genuan. Vi ömsom länsar och ömsom slörar i det vackra vädret. Det känns så tryggt och skönt att ha preventergajen som förhindrar att bommen okontrollerat gippar. Jag känner hur jag kan slappna av på ett helt annat sätt än tidigare. Det är också otroligt skönt att slippa allt flaxande i seglen. Nu sitter allt på plats och vi glider fram i sköna fem, sex knop. Vi gör 22 sjömil och kommer fram till Utsira (som man alltid hört på svenska sjöväderrapporten) vid fyra tiden. Det är trångt i gästhamnen men inte många fritidsbåtar. Det ligger stora fiskebåtar som tar upp nästan hela gästhamnen, men vi knör in oss mellan en risig betong kaj och en fiskebåt. Norge måste ju ha världsrekord i att ha många kommuner och väldigt små! Utsira är kommunen där det bor minst antal invånare, runt 200. På många av dessa små öar är det väldigt välordnat med tur-stigar och information längs stigarna. Utsira har en fin tur runt ön med både vacker natur, kulturminnen och ny vindteknik. På utsira har man tidigare grävt upp torv vilket gör att naturen bitvis ser naken och stenig ut men ack så vacker! Andra delar är myrmark med ett rikt fågelliv. Det finns en del stora klippblock efter istiden och tre av dessa har i århundraden används som punkter för bäring till ön.
En wook och lite gott vin och sedan blev det nattis. Man sover så gott efter alla dessa intryck och upplevelser.

Södra hamnen på Utsira

Ödsligt landskap med block som isen lämnat efter sig

Lägg till bildtext

Förr trodde man att jättar kastat ut dessa stora stenar

Utsiras unika vind och bränslecells anläggning

Någon har varit här och piffat upp diverse murar och väggar



2017-05-28 Utsira – 59 grader 56´39 nord 5 grader 15´39 ost Nordsidan av Telöy
Vinden fortsätter att vara med oss och vi får en fin segling i halvvind fortsatt norr ut i syd sydostlig 8 m/s. I dag är det fyra veckor sedan vi lämnade Lilla Bommen. Tänk vad tiden går fort. Det känns å andra sidan som om vi hunnit med så mycket. Tänker på hur många platser vi besökt och hur många människor vi mött på vägen. Det fascinerar mig att de allra flesta seglare vi mött på den norska västkusten har varit långseglare från alla världens hörn. Man kan se på deras båtar och även på hur de själva ser ut, vindbitna och skäggiga (inte damerna dock). Vid sju-tiden vände vinden till nord väst och hamnade mitt i näbben så det blev motor efter vi ätit middag. Jag formligen hatar att köra med motor! Måste nog lära mig att jag inte får segla hela tiden men varje gång vi slår på motorn ryser jag och tar minsta lilla chans att övertala kapten att få sätta segel igen. -Nu blåser det ju lite…Kolla den där båten seglar ju….. kan jag sätta storen… kan jag dra ut genuan… Ja ja vad är väl en bal på slottet…. Vid åtta-tiden kom dimman uppkrypande och vi bestämde oss för att det fick räcka för dagen. Inte det roligaste att navigera i okända vatten med massor av skär och öar med dimman som sluter sig närmare och närmare båten. Vi hittar en liten vik där vi ankrar upp på fem meters djup och det sätter sig som berget! Viken var helt magisk. Vattnet låg stilla och dimman omgav oss med lätta skyar. Vi hade två små öar för och akter om oss där små getter betade. De var så söta där de trippade så säkert på klipporna. En häger stod och lurpassade på en liten fisk i strandkanten och vi sitter tysta i sittbrunnen och bara njuter av att få vara en del av naturens skådespel.

2017-05-29 59 grader 56´39 nord 5 grader 15´39 ost till Bergen
Nu hade vi 25 distansminuter kvar till Bergen så vi ger oss av i nordvästlig svag vind, återigen för MOTOR……. Var är alla vindar när man behöver dom? Bästa jag tar och sysselsätter mig! Inventerar kökslådor och bakar ett gott bröd.
Här kommer receptet på begäran av Susanne Nordqvist

Recept:

4 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
½ tsk salt
½ dl linfrö
½ dl solros
½ dl torkad aprikos
½ dl russin
½ dl hasselnöt

Blandas

5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap

Blandas för sig och sedan ihop. Häll i smord och ströad form och grädda i 200 grader ca 40 min. Känn med sticka om brödet är klart.  Det varierar en del beroende på vad du har för ugn. Vi har gasolugn och det är lite kruxigt att reglera värmen på den. Frö och frukt kan du variera efter behag. Fråga Claes Engelin vad han tycker om detta bröd ;-)

Då det är vindstilla så tar vi och gör en deviationstabell. Hur skiljer sig vår kompasskurs med den riktiga kursen i olika gradtal? Utifrån detta kan vi se skillnaderna och ta hänsyn till detta när vi använder den båtens magnekompass. När vi kommer ut på Björnafjorden friskar vinden i och jag får äntligen segla igen! Jag känner lugn och lycka och njuter av stunden. Vi har seglat förbi ett par laxodlingar och det ser ganska hemskt ut med dessa laxburar där laxarna hålls inspärrade och hoppar för att fånga maten som kommer ut ur något som ser ut som en vattenspridare. Det pågår en het diskussion kring det foder man ger laxen. Tydligen så är det dyrt med fiskfoder så man spär ut det med vegetabiliskt foder som soya etc. och och detta påverkar det goda fettet hos laxen. Halten av omega 3 minskar och detta får konsekvenser för folkhälsoperspektivet.

Vi angör ett soligt Bergen och tar en tur på stan. Lasse bjuder på finmiddag idag så vi tar oss till Bryggeloftet där det bjuds på valkött. Väl värt ett besök. Mycket trevlig atmosfär och fantastiskt god mat och trevlig service. Valköttet smakade som en blandning av vilt och oxfilé. I dag är det ren och skär; lyx fick ta en dusch, använda hårfön, ut och äta på restaurang! Lite smarrigare än konserven som serverades till lunch ha ha.

Bryggen i Bergen nedanför Hansa kvarteren

Valbiff är mums

 
2017-05-30 Bergen
Molnen hänger tunga med lite regn när vi vaknar upp denna morgon. Vi ger oss ut på upptäcktsfärd  och ser de gamla Hansa-kvarteren och man kan riktigt känna hur det var här då tiden begav sig. 

Inne i Hansa kvarteren

Mitt på torget står en musikkår och spelar. Vi stannar och lyssnar på den vackra musiken. Musikanterna och dirigenten lägger ned hela sin själ för att få alla olika instrument i samklang. 




När vi lyssnat klart tänkte vi ta en lunch på fiskmarknaden men hu vad dyrt där var! Riktiga turistpriser. 


Här finns havets läckerheter

Bacalao...torkad fisk
Vi tar oss till båten istället och steker ett par Rema 1000 korvar. Gott och billigt. Proviantering var nästa uppdrag så vi tar oss till Rema 1000 för att fylla förråden. Att handla mat i Norge är dyrt så det gäller verkligen att hitta extrapriser och handla sånt som är billigt. Jag hittar konserver för 3 och 5 kr styck kidneybönor och ananas och det blir en del av dessa men även annat smått och gott. Storhandlingen känns bra då vi inte vet hur utbudet kommer att se ut när vi seglar vidare. Eftermiddagen blir solig och vi tar middag i sittbrunnen. Lasse fixar laxen och tycker att det är riktigt roligt att laga mat (detta är inte riktigt inom hans komfort-zon i vanliga fall) . Kvällens höjdpunkt blir besök av Lasses fd. arbetskollegor Jan-Terje och Laila. Laila har bytt riktning i sitt arbetsliv och följer nu sitt hjärta och har ett eget företag där hon arbetar som terapeut. Laila arbetar med gestaltterapi och det handlar mycket om att vara närvarande i nuet och bli medveten om förhållningsätt och strategier som hindrar en från att fullt ut kunna leva sitt liv som man vill. Att segla och att våga älska är verkligen att vara här och nu. Lasse och jag, vi är här och nu!

Vi njuter av blomsterprakten 

Johanneskirken

Fantastisk vackert trätak


Jan Terje

Susanne och Laila

2017-05-31 Bergen- Balnöy

Trynade till nio som vanligt och åt lite frukost. Lasse gick till klätterbutiken för att inköpa en typ av lin-broms av typen ”black diamond super eight” samt lina som kan användas som bom-broms. Vi får se hur detta går. Lasse har hört av andra som testat detta att det kan vara svårt att få till lagom spänning. Tankar diesel och tuffar sedan i väg för motor. Skönt när man kan få diesel för under 9 kr. Vinden ökar till 10-13 m/s och vi har den rätt i näsan. Det känns som en kall och solig höstdag. Det är vackert och klart men kallt i den starka vinden. Brrr fryslorten tar på sig alla sina lager med kläder för att hålla värmen. Vi tar oss genom ett smalt sund och båten far omkring av de starka strömmarna. Ju längre norr ut vi tar oss desto mer märker vi av tidvattenskillnaden. Vi trixar oss in genom skär och kobbar i stark vind och hittar en vik vid Kerringöy som vi tänkte ta som natthamn. Plotter, sjökort och iPad är inte helt eniga om hur förhållandena är i inloppet till viken men tuffar på sakta och jag står i fören och har utkik. Vi glider sakta fram mellan skären och har precis klarat oss igenom de grynnor som ligger innan viken, men vad är det där? En el-kabel som hänger och som inte var med i Pilot boken men dock på korten i iPaden visar det sig. 11 möh bara och vi blir tvungna att vända ut igen. Vi lägger oss istället vid en betongkaj vid Balöyni. Som sagt var, det gäller att ha koll på verkligheten för det är den som gäller! Jag bakar lite bröd och tillagar blåmusslor till middag och sedan är jag bara helt slut! Efter en tuff dag känner vi oss bägge lite urblåsta och trötta och vi kryper till kojs och låter sömnen omfamna oss till vila och ro.

1 kommentar:

  1. Nu skall jag berätta vad jag tycker om det brödet. Om det brödet tycker jag. Mycket. :-D

    SvaraRadera